1. Zadania Inspekcji Weterynaryjnej
Celem działania Inspekcji Weterynaryjnej jest ochrona bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego oraz ochrona zwierząt i ochrona zdrowia zwierząt . W ramach tej funkcji wspierany jest rozwój obszarów wiejskich , podejmowane są działania ukierunkowane na wzrost konkurencyjności gospodarstw rolnych, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich oraz poprawę jakości produkcji i produktów rolnych .
Główne obszary działania Inspekcji Weterynaryjnej to:
- zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych oraz biologicznych czynników chorobotwórczych (zoonoz),
- badania kontrolne zakażeń zwierząt,
- monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciw drobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach;
- nadzór nad przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
- nadzór nad wprowadzaniem na rynek zwierząt,
- nadzór nad zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego (pozyskiwanie i przechowywanie), jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt - dobrostan zwierząt (ochrona zwierząt w chowie i hodowli, w transporcie i podczas uboju),
- nadzór nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,
- prowadzenie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów,
- ustalanie warunków i nadzór nad eksportem z podmiotów będących pod nadzorem IW do krajów trzecich,
- nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,
- badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
- prowadzenie monitoringu żywności, tj. monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- nadzór nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz łącznie z produkcją pierwotną (zboża),
- nad stosowaniem pasz leczniczych , prowadzenie monitoringu pasz,
- nadzór nad pozyskiwaniem i zagospodarowywaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi (utylizacja),
- zarządzanie systemami informatycznymi w Inspekcji Weterynaryjnej
2. Kadry Inspekcji Weterynaryjnej w powiecie włoszczowskim
W skład Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Włoszczowie wchodzą:
1. zespoły oraz samodzielne stanowisko pracy :
a. zespół do spraw zdrowia zwierząt i ochrony zwierząt,
b. zespół do spraw bezpieczeństwa żywności , pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych,
c. zespół do spraw finansowo – księgowych oraz administracyjnych,
d. samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej.
W Powiatowym Inspektoracie Weterynarii we Włoszczowie zatrudnionych jest 13 osób ,w tym 6 inspektorów, główna księgowa, referent finansowo –księgowo- kadrowy 1 osoba, starszy referent administracyjny -1 osoba, radca prawny, informatyk oraz tzw. stanowisko pomocnicze 1 osoba.
Pracą Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Włoszczowie kieruje Powiatowy Lekarz
Weterynarii. |